Skatter inom EU

Tänk vad man kan bli glad när man får en kölapp på Skattekontoret i Béziers!
Vi prickade förstås sista inlämningsdag för deklarationen så det var fullsmockat med folk men alla var på gott humör!

Efter ovanligt lite väntetid fick vi besked att vi inte behövde göra något ännu!
I Frankrike ”registrerar man sig inte”. Man har inget med skatteverket att göra förrän man gör sin första deklaration, berättade den tjänsteman vi träffade, vilket i vårt fall är inte förrän maj nästa år (för 2018-års intäkter).
så vi är just nu utskriven från Sverige sedan den 13 april men betalar skatt i Sverige fortfarande trots att vi har vår ”residence principale” i Frankrike eftersom vi inte betraktas som existerande skattemässigt förrän efter första deklaration som då blir nästa år.
Det finns regler kring dubbelbeskattning som går att undanröja bara man förstår vilken myndighet som gör anspråk på oss som skattebetalande. Egentligen borde Frankrike göra det från nu men kommer inte att göra en jota förrän nästa år :-)… Ringer man det svenska skatteverket så kommer vi att få höra att det är det land vi lever i (Frankrike) som ska aktivera processen om att ta över oss som skatteskyldiga.
Vi gjorde iallafall vår plikt och talade om för dem att vi finns trots att vi enligt dem inte finns förrän vi skickar vår första deklaration.
Så om jag har förstått det hela rätt kommer vi att betala skatt för de inkomster vi får (pension från Sverige) i Sverige tills vi deklarerar dessa inkomster i Frankrike för perioden 13 april 2018 till 31 dec 2018. Då kommer Frankrike att vilja ha pengar av oss och vi kommer att behöva begära tillbaka de pengar som har dragits i Sverige. Efteråt kommer det att kunna ske automatiskt när Sverige och Frankrike har då etablerat att vi ska betala skatt i Frankrike, vilket vi kan göra eftersom vi har emigrerat fullt ut och har endast ett sommarsställe i Sverige.

Från och med nästa år kommer man också att kunna deklarera digitalt i Frankrike också när det blir som för oss den första gången man gör det.

Då så… Vi lämnar skattefrågor åt sidan och ska istället börja jaga den svenska FörsäkringsFasan så vi kan aktivera sjukvårdsrätten i Frankrike… Allt detta ger onekligen lite hjärngympa 🙂