Planering av vår andra vecka – genomgång av källaren och extra luft/luft.

En sak som är extremt viktigt när man köper hus både i Sverige och i Frankrike är att försäkra att man har haft en besiktningsman för att i ett tidigt stadium kunna få den nödvändiga informationen om husets skick och var som eventuellt behöver åtgärdas.

I vårt hus kunde vi på det sättet få information om att det fanns spår av termiter i källaren. Det kan låta oroande men i vårt fall var det inte det. Källaren sedan 20 år tillbaka är helt isolerad från resten av byggnaden. Det gjordes en större renovering vid den tiden och man gjöt en cementplatta och satte klinker i alla golv på plan 1 , 2 och 3. Det innebär att källaren blev på det sättet utan naturlig väg för termiterna att sprida sig vidare.

Dock kan jag tycka att de som gjorde jobbet hade likaväl kunnat göra det ordentligt och att de, när de ändå planerade att göra en betongplatta över källaren, hade kunnat plocka bort allt trä och de stora bjälkarna i källaren. Det skulle ha eliminerat risken att få skadedjur! Istället använde de det befintliga golvet en trappa upp som underlag när de gjorde cementplattan, vilket sparade dem en del arbetstid och pengar… Kostnaden fick man istället ta nu.

Dessa gamla källarrum i många av dessa gamla hus har nästan alla en  gemensam nämnare nämligen att ingen har velat satsa några pengar på att göra dem beboliga eller åtminstone sett till att de fick en välfungerande ventilation.
I vårt hus har vi  avloppsrör kopplade till det kommunala avloppet i en öppen brunn in i källaren. Dit kommer regnet som samlas på innergården och från en del av taket. Detta ökar luftfuktigheten och utan en bra ventilation är det en perfekt grogrund för parasiter och fuktskador.

Detta ska vi nu åtgärda.
Under förra veckan hade jag ett planerat möte med en byggfirma och vi kommer tillsammans att skissa på en åtgärdsplan för att få en källare som blir ren, fräsch, ventilerad och som kan med fördel användas för att lagra åt sidan diverse saker.

Termiter är som sagt något vi kände till från början och har planerat för att åtgärda. Säljaren fick stå för saneringskostnaden som påbörjades direkt efter kontraktskrivningen. Själva behandlingen brukar ta nåt år innan man fått bukt på hela termitkolonin.

Det andra projektet är att korrigera ett annat misstag från tidigare ägaren…
Vi har Luft/Luft anläggning i huset. Plan 2 och 3 delar på en extern enhet och fungerar problemfritt. På plan 1 däremot gjordes en märklig lösning med den luft/luft anläggning som finns där… Den delen som normalt ska sitta ute har, av en märklig anledning, hamnat in i källare?…

Jo… i den här källaren med taskig luft och fukt… 🙂

Min gissning är att de hade en rätt obefintlig arbetsplanering när denna anläggning skulle sättas på plats.Vår del av byn är delvis K-märkt och de kan ha fått nobben från kommunen att sätta den externa delen på gatufasaden.  Så simsalabim var det någon med briljanta lösningar som placerade den normalt yttre aggregat på insidan i källaren istället!

Så det ska vi också lösa nu under sommaren. Vi ska helt enkelt kontrollera om man inte kan fixa en ny luft/luft som ansluts till den externa delen som idag försörjer plan 2 och 3 med luft. Det vore det smidigaste… Låt oss hoppas på det.

1 tanke på “Planering av vår andra vecka – genomgång av källaren och extra luft/luft.”

 1. Hej!
  Vad roligt att få ta del av ert Äventyr 😀
  Luft/luft-lösningen låter ”lustig”. Vad bra att ni har lite tid på er att lösa den detaljen innan den kan behöva användas.
  Ni verkar ha kommit igång bra.
  Lycka till med resten 👍🏾🐾
  Hoppas vi ses snart.
  Helena

Kommentarer är stängda.