På väg till Le lac du Salagou.

En liten utflykt i vårt område kan lätt ta oss antingen till kusten eller till platåerna som leder till cevennerna.
Inom loppet av bara några mil ser man landskapet skifta i både färg och form.
Idag blev det en liten tur till Le Lac du Salagou, en konstgjord sjö som kom till under 60-talet. Området är på 2000 hektar och förser nu området med bevattningsvatten, rekreation samt också som en källa när/om stora bränder äger rum i området.

Dammen byggdes mellan 1964 och 1968.  62 meter hög, 352 meter lång och 7,5 meter tjockt. 1969 stängdes dammluckorna och vattnet släpptes på i området under perioden 1969 till -71.  Kraftiga skyfall under vintern 1968-69 gjorde att vattentillförseln till området gick mycket fortare än beräknat.

Jag minns själv hur jag 1972-73 var på besök i området. Då fanns det fortfarande rätt dramatiskta bilder med husen som kom upp ur vattnet, Vägskyltar och vägar som ledde rakt ner i vattnet, en rätt surrealistisk värld mitt i det karga landskapet. Delar av byarna låg öde vid vattnet och det kändes som taget ur en science fiction film om livet efter den stora apocalypsen.

Vägen dit kantras förstås av många större och mindre vinodlingar och är omtyckt av både cyklister, motorcyklister och vandrare.

En vanlig dag på jobbet 🙂

1 tanke på “På väg till Le lac du Salagou.”

Kommentarer är stängda.