Om den berömda QUITUS från det franska Skatteverket.

Jag tuggar mig igenom den lilla övningen om att få nya plåtar till både husbilen och motorcykeln.
Som jag nämnde tidigare har man ändrat i november förra året rutinerna kring hur man registrerar bilen. Numera har det centraliserats och görs på nätet.
Hela den processen är bra gjort och man får också en bra dialog med den som tar upp ärendet.
I första fasen skickar man alltså en del papper som man bifogar i en ansökan på nätet. Det tas emot av ”le ministère de l’Interieur” som nu finns någonstans i Paris. Om något saknas så får man mail om det med information om att ärendet är nu öppnad för vidare kompletteringar och man får möjlighet att bifoga det som saknades. I mitt fall var det del 2 av registreringsbeviset som jag hade glömt att bifoga. Med detta ville man få ”un certificat fiscal” så kallad Quitus som jag skulle få från det närmaste skattekontoret. Enligt tjänstemannen på le ministère de l’interieur var det enkelt att fixa och var gratis med…

Åkte iväg till Béziers och fick endast det här dokumentet med mig från skatteverket. Det var som sagt inte bara att få ett quitus! Jag skulle först förse skatteverket med exakt samma papper som de som jag hade skickat till ministère de l’interieur med den skillnad att skatteverket ville få dessa papper översatta till franska av ackrediterad översättare!

Här är listan på vad jag skulle skicka till dem INNAN jag beställde tid för ett möte.

1- inget konstigt… Något bevis på vem jag är, t.ex Pass
2- Lite svårare… senaste franska skattebesked, vilket är tufft för mig som inte deklarerat i Frankrike på 40 år 🙂
3- Original och kopia av fakturan översatt till franska.
4 – Original och kopia på del 1 och 2 av registreringsbeviset, översatt till franska och ”certifiés conformes” … vem det nu är som ska certifiera att pappren är korrekta. Det borde monsieur på ministère de l’intérieur kunna göra.
5- Attest på försäkring eller något som visar när bilen var betald? Där räcker tydligen inte fakturan?
6- Det här är gulligt… Papper som ska kunna bekräfta transportvägen för fordonet, såsom tågbiljett, motorvägsavgifter…
7- och sedan papper att bilen har gått genom bilbesiktning.

sedan står det att ”om man inte kan få en klar bild huruvida fordonet är nytt eller begagnat kommer man att betrakta det som ”nytt” tills motsatsen är bevisat. Det vill säga man kräver ägaren på TVA (Moms)

Nu har jag skickat alla papper till Ministère de l’interieur UTOM dessa Quitus och bett dem återkomma med en bekräftelse att det behövs överhuvudtaget. Det känns märkligt. Det verkar som att man betraktar ”import” på endast ett sätt men i mitt fall är det egentligen inte så att jag importerar en bil och en MC från utlandet medan jag bor här. Jag tog dessa med mig som en del av det jag ägde i Sverige och ville ha med mig hit. Hur kan man misstänka att bilar eller MC som har blivit registrerade i Sverige skulle eventuellt kunna ha undkommit moms? För det är syftet med denna ”certificat fiscal” eller borde jag blanda in det svenska skatteverket och be dem skicka mig ett certifikat (på franska) om att min bil och MC är redan klara när det gäller momsen?

Fortsättning följer…