Idag har vi besökt Försäkringskassan i Frankrike!

Idag skulle det ske, vi skulle besöka den
franska motsvarigheten till Försäkringskassan i Sverige. Vi hade fått S1:an från Sverige efter att Alain ringde och meddelade att han håller på med en åtgärd i en tand och behövde slutföra det under vistelsen i Frankrike vilket också är sant. Nu blev vårt ärende prioriterat och vi är nöjda.

Jag som har avslutat mitt arbetsliv med över 20 år med olika arbetsuppgifter på Försäkringskassan vet precis hur handläggarnas situation är med regler som fattas och förändras av våra folkvalda och viljan från handläggarna att göra ett bra jobb för de människor som ansöker om något av de många ärendeslagen utifrån de förutsättningar som finns.

Kontoret såg nybyggt ut, låg bredvid ett köpcentra i Beziers. När vi kom in var det som ett servicekontor i Sverige men utan skatteverket och pensionsmyndigheten. Här var ett fyra diskar utspridda i lokalen, ett par datorer för besökande på ena sidan av lokalen och det var ett lugn och behaglig atmosfär. personalen var upptagna med olika besökande och en person mötte de som kom och svarade på frågor. Vi fick nästan direkt hjälp av ”Peter”, vi kan kalla honom så, för att han liknade en tidigare kollega som arbetar på ett servicekontor i Stockholm. Han var mycket vänlig och tog med oss till en disk och lyssnade på vårt ärende. Vi hade förberett oss med alla handlingar innan besöket. Nu visade det sig att  vid vårt ärende skulle man beställa tid för att få hjälp med att kolla att alla handlingar var med om man nu var osäker på det annars var det bara att häfta ihop alla papper och slänga ner det i den brevlåda som fanns i lokalen. Alain berättade att han bott 40 år i Sverige så att han inte har koll på rutinerna. Då gjorde ”Peter” ett undantag och kollade handlingarna, hjälpte till och såg till att kopior gjordes för alla handlingar som skulle finnas för oss båda två. Det var två uppsättningar av S1, kopior av pass, utdrag från Skatteverket på engelska där det framgår att vi är gifta med varandra, bevis från vårat elbolag att vi bor där vi bor och uppgifter från banken att vi har ett fungerande bankkonto. Allt häftades ihop och vi fick lämna det i deras brevlåda. Han berättade även att handläggningen av vårt ärende är två månader men att det hindrade inte oss från att söka vård. Det var isåfall bara att spara alla kvitton och allt skulle justeras när man väl fått sitt ”carte vitale”.

Vi kände oss väldigt bra bemötta och var nöjda efter besöket.

/En lättad Maria

1 tanke på “Idag har vi besökt Försäkringskassan i Frankrike!”

  1. Kul att läsa. Jag kommer med stort intresse följa er blogg. Den enda blogg jag läser.

Kommentarer är stängda.