Franska grammatiken och accent circonflexe.

Hurra för Maria!

Som är så envis och arbetsam. Sedan en 7 veckor tillbaka får Maria privata lektioner av en jättegullig lärarinna 1,5 timme i veckan. Nelly som hon heter tar hand om några stycken svenskar och engelsktalande i byn.

Tanken är att på det sättet gjuta en grund som jag sedan kan bygga på när det är dags för att gå in i mer avancerade övningar.  Jag får väl på köpet en liten genomgång av mitt eget språk och hur man ska lära ut det vidare, vilket är bara bra.

Maria är väldigt ambitiös och strukturerad men Nelly tycker att jag däremot borde försöka skärpa mig och passa på att prata franska hemma åtminstone en kortare stund varje dag för att snabba på det hela.

Att kunna komma in i språket är viktigt vart man än kommer. Det är kul samtidigt att se hur vänliga och gulliga fransmännen vi träffar är. Man talar om för dem att Maria ännu inte kan språket så mycket men det bekymrar inte dem ett dugg, de bara pratar på och konstigt nog funkar det över förväntan.

Jag själv tar mig på bar gärning dagligen med att leta efter ord och börjar smått längta efter att få det här flytet man en gång hade… Det kommer nog snart 🙂

Jag borde själv plugga till exempel

les Règles De La Nouvelle Orthographe

och se om jag fattar varför man ska stava saker och ting annorlunda nuförtiden.

Inte nog med att vissa tycker att jag låter som någon som kommer från Belgien kommer de också att tycka att jag skriver som en kratta eller?

Exempel:
Användning av accenter var tydligen inte tillräckligt komplicerat förut nu ska man twista det ytterligare med accent aigu och grave och circonflexe!

événement blir évènement
réglementaire blir règlementaire
ils régleraient blir ils règleraient

Fråga mig om jag tycker det är vettigt eller inte. En belgare frågar man inte.

Å andra sidan verkar många ungdomar totalt strunta i hur saker och ting stavas och väljer en ”internetvänlig” stavelse typ Cékoi (vad är det? C’est quoi?) och man kan nog säga att språket som en klassbarriär består.