Fransk musik – Del 3

Om jazz, Rock, Blues i Frankrike ur min vinkel 🙂

Patrick Verbeke

Född i min hemstad, Caen den 13 april 1949. Patrick Verbeke var den gitarrist som jag följde under hans tid i ett bluesband i stan. ”L’indescriptible chaos rampant” uppträdde på diverse lokala scener i Caen och spelade engelsk blues mestadels låtar från John Mayall and the Bluesbreakers och Cream under de åren jag följde dem lokalt.
1967 ansluter han sig till ”Alan Jack civilisation”, 1972 ”tribu och ”Magnum” 1975. Han har också varit en eftertraktad studiomusiker och turnerat med Johnny Hallyday

Gong

Gong är en internationell progressiv rockgrupp, ursprungligen från Paris, Frankrike. Gruppen integrerar element av jazz och ”rymdrock” i sin musik. Skapades av den australiensiska musiker David Allen, som först spelade med David Allen Trio 1963 (bildad av Hugh Hopper på bas och Robert Wyatt på trummor) sedan med Soft Machine 1966, som han lämnade i 1967 efter tvångsförvisning i Frankrike.

Magma

Magma är en fransk progressiv rockgrupp från Paris. Skapades 1969 av kompositör-trummis-sångaren Christian Vander och Laurent Thibault. Denna formation är ursprunget till den musikaliska genren som kallas Zeuhl, blandar rock, jazz, avantgarde och korsång.
Bandet skapade inte bara en alldeles egen musikalisk värld, de skapade ett helt nytt språk ”Le kobaïen” ! Christian Vander, själv son till en känd jazztrummis, utmärker sig med ett personligt tekniskt skickligt sätt att spela trummor som förstärker det dramatiska i deras kompositioner.

Alan Stivell

Alan Stivell, född Alan Cochevelou den 6 januari 1944 i Riom, är en bretonsk sångare och musiker med fransk medborgarskap som kämpar för det kulturella, språkliga och politiska erkännandet av Bretagne. Sångare, han är också en multiinstrumentalist: bombarde, skotsk säckpipa, irländsk flöjt, synthesizers och särskilt keltisk harpa.

Django Reinhardt

Jean Reinhardt, bättre känd som Django Reinhardt, är en fransk jazzgitarrist född 23 januari 1910 i Liberchies – idag en del av staden Pont-à-Celles – i Belgien och dog 16 maj 1953 i Samois-sur-Seine. En musiker som satte sin prägel och påverkade många andra jazzmusiker med hans personliga sätt att spela det som kom att kallas för Gypsy-jazz eller ”Jazz manouche” som det kallas i Frankrike. Hans samarbete med Stephane Grappelli har lämnat efter sig många klassiker verk.

Claude Nougaro

Claude Nougaro, född 9 september 1929 i Toulouse (Frankrike) och dog 4 mars 2004 i Paris, är en fransk sångare och poet.

En stor älskare av jazz, latin och afrikansk musik, som spelade på ordens musikalitet, han använde sig hela sin karriär, av ett ovanligt äktenskap av genrer, för att förena fransk sång, poesi och rytm