Fransk musik – Del 2

Här tar jag några av de artister som kom efter ”giganterna”.

Patrick Bruel

Född den 14 mai 1959 i Tiemcen i Algeriet. Flyttar till Frankrike 1962 efter Algeriet självständighet. Han växer upp i Argenteuil en av Paris förorterna tillsammans med sin mor.
Vid 5 årsålder upptäcker han sångare som Brel som påverkade honom mycket musikaliskt. Det är från Brel som han tog sitt artistnamn Bruel. Andra sångare som gav inspiration var Brassens, Gainsbourg men han lyssnar också senare mycket på den bluesrock perioden med band som Led Zeppelin, Deep Purple och skapar själv en symbios av dessa musikaliska trender till något som kommer att ge honom en stor trogen publik över flera generationer.

Françoise Hardy

Född i Paris den 17 januari 1944.
På Wikipedia beskrivs hon som följande:
”Författare, kompositör och artist som mestadels har ägnat sig åt skivinspelningar.
Melankoliska melodier är det hon gillar och det blir också hennes repertoar som till stor del blir en återspegling av tvivel, frågor och ångest som väcker hos henne smärtor hämtade ur kärleksförhållanden och en nostalgikänsla i allmänhet.”

Jacques Dutronc

Född i Paris den 28 april 1943. Sångare, kompositör och skådespelare.
Som sångare har han en fruktbart samarbete med textförfattaren Jacques Lanzman och skapar en hel del sånger som får med tiden lite av en kultstämpel på sig.
1973 börjar han en skådespelarkarriär på sidan av musiken. under 2014 och 2017 har han ett samarbete med Eddy Mitchell och Johnny Hallyday och de tre skapar en trio som de kallar ”Les vieilles canailles”

Här nedan i en inspelning som TV:n gjorde på Korsika när Dutronc fyllde år. Bredvid honom sonen. De sjunger då en av dessa klassiker ”Les Cactus”

Julien Clerc

Född i Paris den 4 oktober 1947.

Son till Paul Leclerc, en hög tjänsteman vid Unesco och Evelyne Merlot som kom från Guadeloupe. Hans musikaliska genombrott kommer under hösten 1968 när han genomför en turné med en annan sångare, Adamo. Under Mars 1969 har han sitt första uppträdande på Olympia scenen som förband till Gilbert Bécaud och gör en megasuccé.

France Gall

Isabelle Gall med artistnamnet France Gall föddes i Paris den 9 oktober 1947 och dog den 7 januari 2018 i Neuilly sure Seine.
Börjar sin bana som sångerska som väldigt ung tillsammans med sina bröder. Hon har under 70-talet ett antal hits som blir stora långt utanför de franska gränserna.
Förutom musiken lägger hon ner under en period mycket tid och engagemang för att bekämpa torkan och hungersnöd i Mali. Efter dotterns död den 15 december 1997 bestämmer hon sig för att lämna scenen.