Framåt

Nu inom loppet av bara några veckor har vi hunnit med en massa. Kul!
Stora framsteg när vi lyckades få Skatteverket i Frankrike att ta emot våra svenska papper om bilen och MC:n för att i nästa steg kunna få un certificat fiscal, vilket behövs för att slutföra vår omregistrering av husbilen och MC. Så snart kanske dessa får nya franska plåtar.

Svenska skatteverket vill också att vi ska få det franska skatteverket att sätta sin stämpel på ett papper som ska bevisa att Frankrike betraktar oss som skatteskyldiga här i och med att vi nu har vår permanent bostad här. Detta för att vi ska undvika dubbelbeskattning. Så imorgon ska vi tillbaka till Béziers och se hur det går med den biten.

Vi betar av bankerna med. Har idag ett konto på en ”traditionell bank” Credit Agricole men ska nu också öppna ett konto på en internetbank. Flera fördelar med det är att dessa internetbanker inte tar betalt för att man har ett bankkort hos dem och inte heller en massa små ”hanteringsavgifter” hit och dit.
Så vi ska köra ett tag parallellt och se hur de 2 alternativen klarar en fight om våra pengar…

Motsvarighet till Försäkringskassan, CPAM har alla våra papper. De tar ett par månader på sig att behandla det och efter det kommer vi att få den berömda Carte vitale, vår egen identifikation inom vården. När detta är på plats ska man behöva krydda detta med ”une mutuelle” som kompletterar den grundvården som erbjuds alla. Det finns idag en pågående debatt om att t.ex följa Tysklands tandvårdssystem och se till att man får en kostnadsfri behandling vilket är en förutsättning för att se till att inte bara folk med tjock plånbok ska har råd till mer avancerad tandvård. Idag är just en mutuelle något av ett måste för den typ av vård.

I övrigt handlar den första perioden att få igång lite byggprojekt och bekanta sig med omgivningen, grannar.