Första veckan – Rensa och Fixa svenska FörsäkringsFasan.

Planeringen för den första tiden blir alltid omfattande när man lämnar ”allt efter sig” och måste återknyta en hel del praktiska saker.
Tidigt under februari skickade vi alla nödvändiga handlingar för ”utflytt och begäran om S1 intyg” till försäkringskassan . ”S1” dokumentet är grunden för det samarbetet som finns mellan Sverige och Frankrike och gör att vi kan tillgodräkna oss sjukvård i  både Frankrike och också i Sverige när vi är på besök. Detta gäller för oss som utflyttade pensionärer.

Just nu väntar vi på det här dokumentet från Sverige. Under måndagen var Maria i kontakt med FK och undrade hur det gick med behandlingen av vår numera 3-månader gamla begäran. Beskedet Maria fick var att det INTE var påbörjat än!!

Utan det steget kan vi inte gå vidare med att ordna inregistreringen hos CPAM (motsvarighet till FK) eller att få välja en egen husläkare.  Att få välja husläkare är också en del av det som krävs för att få denna berömda ”Carte Vitale” alltså ett kort som blir vårt bevis på att vi har rätt till likvärdig sjukvård som alla andra. Kruxet just nu är som bekant Försäkringskassan som säger sig ha så långa handläggningstider att en sån simpel sak som att skicka ett papper till Frankrike kräver nu över 3 månader väntetid. Vad jag har hört ryktas är att de kan likaväl ta på sig 6 månader eller mer… Så det är att köra Carpe Diem ett tag till på den fronten.

Vi ska också under nästa vecka ta oss till ”Le service des impots” (skatteverket) I Béziers och anmäla att vi numera har huset i Murviel som vår ”Résidence principale”.  Detta påverkar fastighetsskatten. Det finns en ny lag i Frankrike som befriar alla från fastighetsskatt för den primära adressen medan alla andra hem/semesterhus kommer att få sina skatter höjda.
Självfallet var vi energiska på den fronten och tog oss till skatteverkets adress i Béziers under fredagen men fann att de gjorde ”le pont”… De ”gjorde bron” ett uttryck för klämdag.

Under vår första vecka har vi både fått uppleva ”faire le pont” flera gånger och varningar om tågstrejker och annat. Fix och tricks blir en del av vardagen altrernativt får man skjuta saker och ting framåt..

Under veckan och helgen har vi kört en massa grejer till tippen.
Vardagsrummet har fått en ny nätt Ikeasoffa med tillhörande fåtölj och bord. Den gamla Ikeasoffan som lämnades i huset var på tok för stor, bjässig och sjabbig. Förra ägaren hyrde ut huset till turister under många år vilket resulterade i slitna inredningsdetaljer och ett hus i behov av kärlek.

Känslan innan:


och efter


Nu fick vi luft och space tillbaka. Vi kommer nu pö om pö att fixa en skön blandning av modernt och gammalt. Ingen ShabyChick eller vad det nu heter… Ingen pluttinutt eller vad vissa tror är typiskt franskt… Vår inredning kommer att växa ut ur en blandning av saker vi gillar helt enkelt 🙂

2 tankar på “Första veckan – Rensa och Fixa svenska FörsäkringsFasan.”

  1. Kul också att ni gillar att blanda om i inredningen. Det är det som är charmen En mix av gammalt och nytt gör det väldigt personligt 🤔🤔😊

  2. Hej på er!
    Välkomna till området. Känner igen mycket väldigt väl.Köpte en lägenhet i gamla Agde för fyra år sedan. Och i mars 2017sålde vi lägenheten i Sverige och skrev ut oss och väntade också väldigt länge på att allt skulle bli klart.Äntligen har vi fått Carte Vitale.
    Åkte till skatteverket i Beziers och sa att vi ville deklarera och betala skatt i Frankrike.Men det kan vi inte göra eftersom vi inte bodde mer än 6 mån under 2017. Blev utskrivna i september.
    Började också med en blogg för några år sen. Blev inte så mycket mer. Men hoppas att ni fortsätter och Lycka till med allt
    Hälsningar från Lena i Agde

Kommentarer är stängda.