El och vatten…

Köpa ett hus är alltid kopplat till överraskningar, ibland stora obehagliga och ibland mindre men de finns alltid. Då gäller det att vara rustad med lösningar.

Många säger att man tjänar på att ha en besiktningsman som går igenom huset ordentligt och det är jag beredd att hålla med. Oavsett hur mycket man tycker sig kunna så blir man lätt blind om man blir ”kär i ett hus”.

Händelse i den riktning hittar jag i huset vi köpte. Hela källaren var redan från början ett känt bekymmer, fuktigt eftersom det var oventilerat. Bottenplattan i betong ovanför källaren gjöts uppepå befintligt gammalt trägolv som i och med det sög en massa vatten och ruttnade…
Nu är planerna att sanera hela källaren men hantverksfolket vågar inte ta bort alla gamla angripna bjälkar eftersom de inte har någon information överhuvudtaget kring hur den cementplattan byggdes, om det gjordes tillräckligt tjockt, var armerad eller ej, var tillräckligt förankrat i väggarna. Utan all denna information så förstår jag att man inte ger sig i kast med att ta bort bjälkar som en gång i tiden var bärande. Så arbetet kommer att först ordna så vi dubblerar dessa med järnbalkar innan man vågar bli av med de gamla ruttna bjälkarna.

Allt det arbetet är egentligen bara resultatet av tidigare jobb som gjordes slarvigt. Man har snålat och fuskat sig till lösningar.

En annan sak jag upptäckte berör köket. Jag blir inte så himla ledsen för att vi hade ändå planerat att riva hela köket men idag såg jag ett annat skräckexempel på värsta amatörsjobb…
Det började med en vattenpöl utanför diskmaskinen och fortsatt med att huvudströmbrytare slog ut. Efterkontroll av läget pekade på att säkringen till tvättmaskinen hade lösts ut. så ut med diskmaskinen för att kolla hur det såg ut bakom…

 

Någon dåre hade kopplat diskmaskinen med en simpel förlängningsladd för elen liggande på golvet. Detta tillsammans med en illa installerad koppling till avloppsröret hade varit direkt livsfarligt om man inte haft ett bra säkringsskåp. Tack och lov var denna del gjort professionellt.

Röjande här bakom kulisserna visar en hel del gamla synder, spånskivor som har varit vattenskadade under många år och det här är mycket resultatet av en kombination av undermåligt jobb tillsammans med en tidigare ägare som hade huset som uthyrningsobjekt, vilket lett till att ingen kunnat förse huset med den dos av kärlek som krävs för att det ska må bra.

Men nu ska det bli andra bullar! Vi kommer att snart riva allt det eländet och se till att dra om vatten, el och avlopp samt byta alla köksskåp, spis, diskmaskin, kylskåp, fläkt med mera.

Så summan summarum… Anlita en expert innan du slår till. Det räcker aldrig med att läsa sköna beskrivningar eller gå ytliga besiktningsrundor. Det kan löna sig att investera en slant i att få något expertutlåtande innan man diskutera köpeskillingen med en säljare.