Startsida

Välkommen till vår blogg om hur det är att flytta till Södra Frankrike och i vårt fall till den delen som kallas för Occitanie.
Occitanie är ett ganska stort område som sträcker sig från Rivieran i öst och Avignon i norr ända ner till den spanska gränsen. Området delar också en hel del kultur och traditioner med den katalanska delen av Spanien.
Jag, Alain kom i kontakt med le Languedoc under -70 talet. Jag bodde 5 år i området i en by som heter Puéchabon väster om Montpellier och runt 80 km från den del dit vi nu har flyttat. Så området runt Beziers är också något nytt inte bara för Maria men för mig med.

I denna blogg kommer vi att föra något som liknar en dagbok. Det kommer att spegla verkligheten bakom vad det innebär att flytta till ett annat land, inte bara det som kan ses som ballt, häftigt, glamoröst men också alla dessa ”pain in the ass saker” som händer på vägen, stora som små. Vår flytt, till skillnad från vissa andra emigranter, är inte resultatet av en flykt från krig eller misär. Vi flyttar inte heller till ett land som skiljer sig avsevärt från det liv vi levde i Sverige men detta kommer trots allt att innebära en del utmaningar och förhoppningsvis också belöningar i olika former.

Vi hoppas att ni kommer att ha lust att följa oss i detta äventyr!
Välkommen till Languedoc!

P.S: Nattbilden av den gamla delen av byn är taget från vårt sovrum högst upp i huset. En skön vy att både somna och vakna till.

Alain & Maria
2018-05-13

Blogg

Fest i Byn nu för fler…

Tidigare hade vi en trevlig sammankomst med våra svenska, irländska, engelska vänner i byn men denna gång är vi på en större fest som avslutas med en gemensam middag med occitansk dans och musik uppe vid slottet. En härlig blandning av folk av alla slag som njuter tillsammans av en stund av gemenskap.

Om oss

Maria, 64 år, född i Dalarna men bott mestadels av sitt liv i Stockholm.
Alain 65 år, född i Caen i Normandie/Frankrike. Flyttade till Sverige och Stockholm 1977.

Vi bestämde oss under 2018 för att hoppa av yrkeslivet och satsa på en ny fas i vårt liv, nämligen att sälja vår villa i Stockholm/Enskede och utvandra. För mig tillbaka till mitt gamla hemland och för Maria till ett land som hon kan rätt lite om. Utmaningarna för oss kommer att vara många men vi ser detta som ett utmärkt tillfälle att inte fastna i en ”traditionell pensionärstillvaro”, ett sätt att berika oss med vad det okända erbjuder. Nja… Riktigt okänt är det inte heller men en hel del dock. Det märks att jag har varit borta i över 40 år.

Broarna till Sverige finns i form av en gård på Österlen som nu kommer att vara vår bas under de tider vi finns i Sverige. En ”plåtis” (husbil) införskaffades också för att underlätta resorna till och från Frankrike vilket kommer att ge oss en skön frihet att både kunna besöka våra barn o barnbarn i Stockholm samt resa runt i Europa.

Kontakta oss

Förutom att skriva vår egen blogg är vi också medlemmar i  ”Svenskar i Languedoc”, en Facebookgrupp som jag kan varmt rekommendera för er som är nyfikna på livet här nere. Det blir också i det här sammanhanget en bra platform för att diskutera olika spörsmål som har med vad det innebär att bosätta sig i denna fina delen av landet eller överhuvudtaget lära sig om området.